Günlük hayatımızda kullandığımız birçok eserin gerçekte ne kadar israf olduğunu hiç düşündünüz mü? Bu yazımızda gün içinde kullandığınız ve aslında israf olabilecek işlere dikkat çekerek israfı nasıl azaltabileceğinizi anlatacağız.
1. Yemekten sonra diş fırçalamak.
Bazı diş hekimlerine göre asitli bir yemek yedikten sonra dişlerinizi hızlı bir şekilde fırçalamak dişlerinize zarar verebilir. Bu nedenle asitli yemeklerden sonra hızlıca dişlerinizi fırçalamak yerine en az 30 dakika beklemek veya bir bardak su içmek uygun olacaktır.
2. Pirinç.
Pirinç, B. cereus gibi tehlikeli bakteriler içerebilir. Taze pişmiş pirinç iyi ama bayat pirince dikkat etmeliyiz. Bu nedenle sofranızda bayat pirinç bulundurmamaya dikkat edin.
3. Musluk suyu.
Musluk suyunun pH seviyesinin ve sert minerallerin cildimize zarar verebileceğini biliyor muydunuz? Bu yüzden suyunuzun pH’ını kontrol edin ve bu minerallerden kaçınarak cildinizi koruyun.
4. Patatesler.
Patates mükemmel bir potasyum ve temel besin kaynağıdır. Ancak günlerce tezgahta bıraktıktan sonra yemek konusunda çok dikkatli olmalısınız.
Patates, solanin gibi doğal toksinler içerir ve ışığa maruz kaldığında solanin seviyeleri artabilir. Yeşil kabuklu patateslerin bozulduğunu unutmayın ve tüketmeyin.
Çürük patates yerseniz mide ağrısı, kusma ve ateş gibi belirtiler yaşayabilirsiniz. Ayrıca bazı nadir durumlarda felce yol açabilir!
5. Sıkı giysiler.
Modayı formda tutmak değerli olsa da dar giysiler mide-bağırsak rahatsızlıklarını kötüleştirebilir, mantar enfeksiyonlarına ve sınırda daralmalara yol açabilir.
Giysilerinizin çok dar olup olmadığını kolayca kontrol edebilirsiniz: Eğer vücudunuzda iz bırakıyorsa veya kendinizi rahatsız hissediyorsanız, giysileriniz size dar geliyor demektir. Orta sınıf dar giysiler giymeyi seviyorsanız endişelenmeyin, uzun süreli ve periyodik kullanım sağlık sorunlarına yol açabilir.
6. Patlamış mısır.
Film gecenizi mahvettiğimiz için üzgünüz, ancak birkaç yıl öncesine kadar patlamış mısır, çok miktarda solunması halinde ciğerlerinize zarar verebilecek Diasetil adlı bir kimyasal içeriyordu. Tipik olarak, bu içerikten hastalananlar patlamış mısır fabrikası çalışanlarıydı. Üreticiler bu kimyasalı işlerinden çıkardılar ama yine de dikkatli olmakta fayda var.
7. Halı.
Her Türk’ün evindeki tek eşya halıdır. Öte yandan zararlı olmasa da çeşitli sağlık sorunlarını da beraberinde getirebiliyor! Halı ile kullanılan yapıştırıcıların ve boyaların, tehlikeli olabilecek yüksek konsantrasyonlarda uçucu organik bileşikler (VOC) saldığı bulunmuştur.
Bu nedenle eviniz için halı seçerken sağlıklı malzemeler kullanan bir marka seçtiğinizden emin olun.
8. Küflü saklama kapları.
Lezzetli bir yemeği buzdolabında bırakıp onu tamamen unutmak herkesin başına gelmiştir. Birkaç gün sonra üzerinde küf oluşumu bile sorun olmaktan çıkar. Bu masum kusurların bazıları alerjik reaksiyonlara, solunum problemlerine neden olabilir ve hatta bazı durumlarda toksik elementler üretirlerse sizi hasta edebilir.
Bu yüzden bulaşıklarınızı yıkarken saklama kaplarını da yıkamanız gerekir.
9. Sabun.
Ne de olsa sabun bir şeyleri temizlemek için kullanıldığı için bu gerçek bir sürpriz olabilir ama sabunların da kirlenebileceğini biliyor muydunuz?
Yapmanız gereken, kulağa garip gelse de, sabununuzu sistematik olarak durulayıp yıkamaktır, böylece kendinizi bu mikroorganizmalara karşı koruyabilirsiniz.
haberespiye.xyz